MCA Labs & CMB kantoren te Antwerpen

Bedrijven

Nieuwe look & feel met coworkspace voor hoofdkantoor CMB

Het hoofdkantoor van rederij CMB aan de Gerlachekaai te Antwerpen heeft een grondige metamorfose ondergaan. Ze hebben in het gebouw zo’n 1200m² vrijgemaakt om samen met MCA Facilities hier een stimulerende coworkspace te creëren met als doel het samenbrengen van bedrijven binnen en buiten de maritieme industrie. Doorheen het hele ontwerp ligt de focus op de maritieme sector met oog voor innovatie en duurzaamheid. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is hergebruik en het werken met recuperatiemateriaal: kantoormeubilair dat een 2de leven krijgt, de bestaande glazen wanden komen terug in een andere opstelling, onderdelen van een oude container zijn in het interieur geïntegreerd en houten bureaubladen kan je oa. terugvinden als wandpanelen.

Het geheel is een mix geworden van open werkplekken, overleghoeken, focusplekken en vergaderzalen met een knipoog naar de scheepvaart door subtiele toevoeging van blauwtinten, scheepstouwen, koperen accenten en golvende vormen. De vergaderzalen en kantoorruimtes op de 1ste verdieping zijn verschillend van grootte en aaneensluitend tegen de gevelzijdes geplaatst. Het zicht naar de Schelde blijft behouden door het gebruik van transparante scheidingswanden volgens een grillige vorm, waardoor er in de middenzone een amorfe planvorm ontstaat die ingevuld wordt met phonebooths, focusplekken, een zithoek en open werkplekken.

In een volgende fase werd het interieur van de CMB kantoren aangepakt waar zo veel mogelijk met het nog resterende recuperatiemateriaal is verder gewerkt. Er was nood aan extra vergader- en overlegruimtes en het groeperen van de verschillende diensten. Op deze verdiepingen hebben we telkens in het midden volumes geplaatst bestaande uit 1 grote vergaderruimte met enkele kleinere volumes er rond, en dit telkens met de nodige transparantie zodat zichtassen doorheen de ruimte en naar de Schelde mogelijk blijven en alles visueel 1 geheel blijft. Voor de kostbare scheepsmaquettes werden stellingkasten op maat gemaakt die ook weer als visuele ruimtedeler dienst doen en een prominente plek in de ruimte krijgen.

Tenslotte was er nood aan een bijkomende kantoorruimte op maat van CMB.Tech, een innovatieve afdeling van CMB. Een atypische en donkere zolderruimte met een slechte akoestiek stond hiervoor ter beschikking. Er worden dakvensters bijgeplaatst en we voegen twee volumes toe, een middenvolume met vergaderzalen en een wandvolume met phonebooth, bijkomend sanitair en een technische berging. Het middenvolume is volledig in houtstructuur opgebouwd en alle volle wanden en het plafond zijn bekleed met akoestisch materiaal. Door de positie van de volumes in de ruimte en het materiaalgebruik wordt het geluid beter geabsorbeerd en optimaliseren we de akoestiek.

Ook hier wordt gewerkt met de nodige afwisseling tussen volle en transparante wanden om zichtassen doorheen de ruimte te realiseren. Op deze verdieping geen scheepsmaquettes maar verwijzingen naar de activiteiten van CMB.Tech zoals de akoestische wandpanelen met blueprints van hun eigen ontwerpen en een rood buizenframe met verlichting als referentie naar een waterstofcentrale.

Hoofdcategorie Bedrijven
Locatie Antwerpen
Opdrachtgever CMB & MCA facilities
Type Renovatie
Oppervlakte 2800 m2
Opdracht Volledige interieuropdracht
Status Opgeleverd
Jaar 2022
Gunningswijze Privé
 
© 2022 abv+ architecten Gebruiksvoorwaardes Cookie policy. Website by Shtick
Top