Wedstrijdontwerp sporthal 'Groot Schijn' te Deurne

Publiek

Bouw van een nieuwe sporthal

Overheidsopdracht, opdrachtgever is GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

De nieuwe sporthal kent een grote zaal met vrije oppervlakte 30x44m, een kleinere interactieve bewegingszaal en 2 polyvalente turnzalen met als ondersteunend programma een 10-tal kleedkamers, bergingen, sanitair en zitruimte voor ca 200 personen.

De ambitie is er om een gebouw te ontwerpen dat aansluiting vindt met de schaal van het park en de school. Door voor een volledig gelijkvloerse opstelling te kiezen en het gebouw op te delen in 3 volumes zorgen we voor een schaalverkleining van het geheel. De verhoudingen van de volumes zijn afgestemd op het SportOase gebouw en het STrEam schoolgebouw waardoor ze een zachte grens vormen tussen de twee: de grote, hoge zaal sluit qua schaal aan bij het grote volume van Sportoase terwijl de lagere volumes aansluiten bij de school.
Er wordt op die manier gezocht naar een natuurlijke verankering van een nieuwe sporthal in het masterplan Sportpark Groot Schijn waarbij een vlotte bereikbaarheid vanuit het sportpark en het schooldomein gegarandeerd is.

Om tot een heldere opbouw te komen welke circulariteit in de toekomst toelaat werken we met een prefabstructuur die houten gelamineerde liggers draagt met daarop een geperforeerd steeldeck. De gevel wordt opgetrokken in recuperatiebaksteen en visueel in 3 zones verdeeld met telkens een ander patroon om de hoge volumes een luchtig karakter te geven. De gelamineerde liggers kragen uit en worden als schaduwwerkende elementen ingezet. Luifels boven de ingangen zorgen voor beschutting en leesbaarheid. De volumetrische compositie en toepassing van de gekozen materialen zorgen ervoor dat het gebouw een eigen identiteit heeft, maar toch tegelijkertijd de overgang maakt tussen Sportoase en het STrEaM schoolgebouw.

Er zijn twee toegangen en een verbindende circulatie-as voorzien om een flexibel en wisselend gebruik tijdens en na de schooluren te garanderen. Een juiste positionering van het schrijnwerk zorgt voor veel doorzichten doorheen het gebouw met de daarbij horende transparantie. Deze doorzichten scheppen een duidelijk overzicht bij het binnenkomen: de sportzalen zijn geplaatst aan de gevels en grenzen aan de circulatieas. In de grote zaal is een tribune voorzien met een rechtstreekse toegang voor bezoekers zodat de sporters niet gestoord worden. Grote ramen in de zalen maken het omliggende park voelbaar, doordat het groen tot tegen de gevels groeit.

Hoofdcategorie Publiek
Locatie Deurne, Antwerpen
Opdrachtgever GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Type Nieuwbouw
Oppervlakte 2910 m2
Opdracht Wedstrijd
Status Studiefase
Jaar 2022
Gunningswijze Kandidatuurstelling
Ism. Antwerpse Bouwwerken, RVR Studiebureel, ingenieursbureau Concreet, B.Bouwtechniek
 
© 2024 abv+ architecten Gebruiksvoorwaardes Cookie policy. Website by Shtick
Top